Nga Bota
3 shtator 2021
Teknologjia e vaksinës AstraZeneca mund të ndihmojë në luftën kundër kancerit

Shkencëtarët të premten folën rreth lajmit që teknologjia e përdorur në prodhimin e vaksinës kundër koronavirusit mund të ndihmojë në luftën kundër kancerit.

Hulumtuesit kanë përgatitur një vaksinë me dy doza, për të cilën shpresojnë se mund t’i shënjestrojë tumoret në trupin e njeriut. Me qëllim të krijimit të këtij trajtimi, shkencëtarët e zhvilluan vaksinën në atë mënyrë që t’i shënjestrojë proteinat që janë të pranishme në sipërfaqen e shumë llojeve të qelizave kancerogjene.

Kur u testua në minj, vaksina e rriti numrin e të ashtuquajturave qeliza T antitumoriale, të cilat e sulmojnë rritjen e kancerit, duke ndihmuar në rritjen e shkallës së mbijetesës, shkruan The Guardian.

Ekipi i shkencëtarëve të Universitetit të Oksfordit tashmë e kanë dritën e gjelbër që ta fillojnë testimin e kësaj vaksine në njerëz.

Profesoir Benoit Van den Eynde: “Teknologjia e vaksinës e mbështetur në vektorin viral është jashtëzakonisht e fuqishme. Viteve të fundit, ne kemi pasur një qasje të re për trajtimin e kancerit dhe imunoterapisë. Ka rezultate të shquara. Megjithatë, sistemi imunitar i disa pacientëve nuk reagon.”

“Prandaj, ideja këtu është që të përdoret një vaksinë e mbështetur në teknologjinë e Oksfordit për ta mësuar vërtet sistemin imunitar se si do t’i njohë qelizat e kancerit”, shtoi ai.Të ndryshme
Më shumë
Fifi tregon emrin që do t’i vendos djalit të saj20 tetor 2021
Tetova fiton një ndër ministritë më të fuqishme në vend, Besimi pranon funksionin ministër i Financave31 gusht 2020
E bukura Bleona Qereti shkëlqen në fustan të zi 8 shtator 2021